В наші дні стан старовинного Острозького замку суттєво  змінився.  З 1893 року замок перестав бути житловим і зараз стоїть пусткою.  До того ж, щодо нього було здійснено радикальні міри: знищено сходи на верхній поверх, зняті віконні рами, зіпсовано печі та димові труби, розібраний дерев’яний  настил зі стелі  верхнього поверху та інше. Через це в Острозькому замку утворилося чимало дефектів: немає доступу до приміщень верхнього поверху, адже розібрані сходи.  В проході з середнього на нижній поверх замість згнивших сходів навалено сміття та стружка, всі віконні отвори верхнього, середнього і нижнього поверхів без рам і скла, через це вітер із сирістю,  дощем  і снігом пронизує все приміщення. Всередині будівлі скрізь пил, сміття і відходи. В кутовій кімнаті нижнього поверху частково обвалилася стіна, це негайно потрібно виправити.  Зовнішній вигляд замку при всій його грандіозності і стійкості має вигляд почорнілої закинутої споруди з характерними порожніми віконницями, ніж пам’ятки видатної старовини нашого краю.

Тинькування змите дощем. Споруджений над останнім поверхом ґонтовий дах не відповідає стилю будівлі, має нераціональну конструкцію і в багатьох місцях протікає.  Крокви місцями прогнили.  Громіздкий дах через зайву важкість усією своєю вагою лягає на зовнішні стіни, не маючи опори на внутрішні несучі стіни…

Замок князів Острозьких. Північний фасад. Фото до реставрації, поч. ХХ ст.
Фонди ДІКЗ м. Острога

… Замок без усілякого ремонту стоїть з 1900 року. Любителям старовини доступ до споруди дозволений, але потрапити в середину замку в більш цікаві приміщення середнього і нижнього поверхів  можливості немає….

В Острозі найціннішим місцем з історичної точки зору є Соборна гора, Судова височина з древніми пам’ятками. Тут храм, княжий замок і вежа – всі часів князів Острозьких, їх вотчина. І з якими старанням захищений цей куточок древнього міста! З якою сумлінністю та надійністю  все тут споруджено!….

В нинішньому стані древній замок нікому не приносить користі. Тому не варто очікувати особливого піклування про нього….

Можливо, замку князів Острозьких дійсно вже час руйнуватися, а не служити шосте століття руському народу? Можливо запізно вже думати про підтримку і приведення його в належний вигляд і безцільні тут будь-які витрати? Будувати нове легше, ніж підтримувати старе…

Але чи не є це злочином перед історією, перед нащадками, які в пам’ятках історії повинні шукати приклади для своєї роботи? Чи не злочинно це перед пам’яттю князів Острозьких, які зробили неоціненну послугу  для нашої батьківщини, для нас? Для князів Острозьких цей похмурий замок був дорожчий розкішних палаців: це їх родове гніздо, сімейне вогнище, вотчина, споруджена  прадідом князем Данилом. А в давні часи сімейні традиції мали найвищу і обов’язкову силу.  

Замок князів Острозьких. Північно-західний фасад. Фото до реставрації, поч. ХХ ст. Фонди ДІКЗ м. Острога

Всім відомо наскільки історичним є Острог. Любителі старовини знають, що Острозькі пам’ятки є великою цінністю багатьох музеїв і давньосховищ. Між тим, сам Острог так знедолений пам’ятками старовини, що тут на місці з епохи життя та діяльності князів Острозьких практично нічого не можна знайти, крім голих стін замку і башт.  

В Острозі немає давньосховища та історичної бібліотеки, немає того, що потрібно Острогу як важливому історичному центру…  Існуюча в Острозі дійсність така: могила князя Костянтина Костянтиновича Острозького забута через звичайне непорозуміння,  князівський замок почорнів і спустошений, а все старовинне, що збирається з великими зусиллями для пам’яті нащадків не має де зберігатися, і для знаходиться по приватних будинках поки не спливе з Острога.

Зліва направо: невістка І. П. Івашкевича, І. П. Івашкевич, П. П. Покришкін, В. Г. Леонтович, М. А. Тучемський. 1913 р. Фонди ДІКЗ м. Острога

Всі вказані тут турботи взяло на себе нещодавно створене в Острозі Братство ім. князів Острозьких, яке планує використати замок, якщо удільне відомство передасть його братству, таким чином: на верхньому поверсі замку розмітити музей братства, історичну бібліотеку місцевого краю і міста, канцелярію Братства та залу засідань, середній поверх який складається з однієї великої зали та двох кімнат планується пристосувати під приміщення для народних читань , народних зборів і прийому паломників. На нижньому поверсі пропонується  облаштувати церкву в пам’ять про князя Костянтина Костянтиновича Острозького.

Важко підшукати на Волині кращого місця для музею та історичної бібліотеки ніж замок князів Острозьких в Острозі, який своєю старовиною пробуджує спогади з історії минулого нашої батьківщини.

Джерело: Тучемский М. Сторожевой замок князей Острожских в г. Остроге. – Почаев, 1912. – 26 с.
Повний текст статті: https://heritage.oa.edu.ua/assets/files/tuchemskiy_storozhevoy_zamok.pdf